سیدآرمین حسینی؛رشد سریع اطلاعات و اخبار سبب شده است تا قرن ۲۱ به قرن فناوری اطلاعات و ارتباطات تعبیر شود این فرآیند به قدری سریع بوده است که باعث شده تا جنبه های مختلف زندگی انسان ها دستخوش تغییرات ملموس و شدیدی شود.
در سال ۱۹۹۰ در آمریکا اولین جرقه دولت الکترونیک زده شد شاید اگر رشد سریع و بیوقفه اینترنت رخ نمی داد همچنان کشور ها درگیر کاغذبازی های مرسوم و زمان بر خود بودند
افراد در اقصی نقاط دنیا با حقوق سایبری خود آشنا هستند و درخواست خدمات آنلاین و الکترونیک به یکی از مطالبات جدی هر شهروند در کشورهای مختلف تبدیل شده است.
در گذشته روال کار های مرسوم به قدری طولانی و مدت دار بود که گاهی روند بررسی یک نامه یا پرونده ماه ها یا حتی سال ها طول می کشید اما به لطف گسترش اینترنت و وسایل ارتباطی روند فعالیت ها رنگ و شکل تازهای به خود گرفته است.
امروزه شهروندان انتظار دارند که خدمات به صورت الکترونیکی و برخط با کمترین هزینه و زمان و با حداکثر سرعت در اختیار آنان قرار گیرد سیستم ها و دستگاه های مورد استفاده ادارات دولتی قدیمی و مبتنی بر سیستم های دهه گذشته است.
وزارت آموزش و پرورش نیز یکی از دستگاههای اجرایی است که متاسفانه علیرغم وجود ۷۳۴ خدمت از خدمات دستگاههای اجرایی در دولت الکترونیک تنها ۱۶ تای آنها متعلق به این دستگاه پرمخاطب است.
با شیوع ویروس کرونا در کشورهای جهان به خصوص ایران وضعیت ارائه خدمات در دستگاه های پرمخاطب مانند آموزش و پرورش با شکل تازهای مواجه شده است. دورکاری در تفکر صاحب نظران و اندیشمندان عرصه مدیریتی که بر آن اتفاق نظر دارند؛ این است که مفهوم دورکاری بدین شکل معنا می کند که کارکنان بدون مراجعه حضوری به محل کار وظایف و پروژه های محوله را به نحو احسن انجام می دهند.
در روند جدید علیرغم آنچه که گفته شد دورکاری در ادارات آموزش و پرورش به چه شکل دیگری معنا میشود و ما بیشتر شاهد مرخصی در ادارات می باشیم به نحوی که اگر برای گرفتن یک نامه ساده آنهم از یک کارشناس جز مراجعه کنید می بایست یک روز کاری را از دست بدهید .
در جوامع رو به رشد و پیشرفته برای آنکه کار مخاطب و ارباب رجوع بر زمین نماند در صورت غیبت و نبود شخص مسئول یک نفر جایگزین وجود دارد تا فعالیت ها و کارهای وی را انجام دهد؛ حال آن که با شیوع کرونا و تعطیلی مدارس حجم مراجعات به اداره آموزش و پرورش نیز بیشتر خواهد شد و این به اصطلاح دورکاری ها سبب صدمات جدی در روند ارائه خدمات در دستگاههای مربوطه خواهد شد.
نکته دیگر آن است آنچه که در این میان بیش از همه خودنمایی می کند عدم تحرک و پویایی آموزش و پرورش استان ایلام است که همچنان بر صدور و ابلاغ نامه های کاغذی اصرار دارد؛به نحوی که هستند اداراتی که با مصرف بالای کاغذ مواجه میباشند.
هرچند نبود سیستم و پورتال یکپارچه کاربری الکترونیکی جهت استفاده معلمان به فرهنگیان استان برای دریافت خدمات الکترونیکی آن هم به صورت شبانهروزی بغرنج است اما تاسف بارتر عدم استفاده از سامانه همگام است که گویی سیستمی مریخی بوده و برای استفاده از آن اعمال خاصی انجام داد.
سامانههمگام یکی از معدود خدمات الکترونیکی وزارت آموزش و پرورش از دارای ماژول های کاربردی جهت انجام فعالیت های الکترونیک مدرسه است که میتوان به دریافت بخشنامه ها؛ ارسال و دریافت آمار و اطلاعات با استفاده از این سامانه مبادرت نمود .
یکی دیگر از پروژه های ناتمام اداره کل آموزش و پرورش استان سامانه تشویقات فرهنگیان استان بود که خبر آن نیز در همین رسانه درج شد اما گویا این مسئله به دست فراموشی سپرده شد تا همچنان تعداد لوح های تقدیر صادر شده مانند یک راز سر به مهر باقی بماند.
همانطور که پیشتر گفته شد وجود یک پورتال الکترونیکی در آموزش و پرورش استان یک نقطه مهم و مغفول مانده است به نحوی که مدیران اسبق این نهاد علیرغم شیوع گسترده کرونا همت جدی و تلاش مضاعف برای اجرایی و عملیاتی نمودن آن نداشتند چرا که انتصابات دقیقه ۹۰ بر تامین خاطر فرهنگیان ارجحیت داشت!
مدیرکل جدید آموزش و پرورش استان میتواند در ماههای باقیمانده از دولت؛ نسبت به اجرایی نمودن پروژه ناتمام دولت الکترونیک در دستگاه متبوع خویش اهتمام ورزد چراکه در آن صورت خواهد بود که از حجم مراجعات غیر ضروری ولازم به ادارات کاسته خواهد شد ؛ همچنین با انجام این کار می توان از هدر رفت منابع مالی جهت چاپ و صدور نسخ کاغذی نامه ها لوح های تقدیر و سایر کاغذبازی های مرسوم ادارات آموزش و پرورش جلوگیری کرد.
به سرانجام رساندن پروژه سایت تشویقات اداره کل آموزش و پرورش استان نیز میتواند پس از این موارد که بدان اشاره شد پایان بخش فاز اول اجرایی دولت الکترونیک در آموزش و پرورش استان ایلام باشد تا بدین صورت بتوان در پیشبرد برنامه ششم توسعه گامی عملی و هدفمند را برداشت و سبب ارتقای کیفیت بخشی به خدمات دستگاه شد.
ثبت دیدگاه